IPv6 2024

IPv6 2024 – raširenost IPv6 adresiranja

IP protokol

IP (Internet Protocol) je komunikacijski protokol na sedmom (mrežnom) sloju OSI modela te se nalazi u TCP/IP grupi protokola. IP omogućava međusobno povezivanje više mreža odjednom što je temelj interneta. Glavni zadatak IP – a je dostavljanje podataka, koji se nalaze u blokovima koje nazivamo paketima, od pošiljatelja do primatelja kojeg pronalaze pomoću IP adrese koja se nalazi u zaglavlju paketa. Trenutno najraširenija verzija IP – a je IPv4, no to će se najvjerojatnije promjenit jer novija verzija IP – a, IPv6, nudi puno bolje mogućnosti. 

Što je IPv6?image

IPv6 je relativno nova verzija IP protokola, IPv6 je razvila tvrtka IETF (Internet Engineering Task Force) s ciljem da spriječi problem koji bi mogao nastati zbog nedostatka IP adresa. Bez obzira na mnoge prednosti IPv6 (kao što su: sigurnost, veća brzina, više mogućih IP adresa, …), IPv4 je još uvijek korišten na većini stranica.

 

Zašto ne IPv4?

2_image

Prije nego što se počeo koristiti IPv6, koristio se IPv4, jedan od glavnih razloga za promjenu bio je taj da je polako ponestajalo jedinstvenih IPv4 adresa, a pošto je broj korisnika interneta iz godine u godinu sve više rasao trebalo izmisliti novi način adresiranja odnosno novi “Internet Protocol”. IPv6 ima 128 – bitnu adtresu, za razliku od IPv4 koji koristi 32 – bitnu. IPv4 ima oko 4,3 milijardi mogućih adresa, što je problem jer je trenutni broj korisnika interneta oko 5,35 milijardi ljudi. Upravo taj problem je riješen pomoću IPv6; za razliku od IPv4, IPv6 ima 3,4×10^38 mogućih adresa, taj broj je ustvari uopće nemoguće pojmiti tako da je problem nedostatka jedinstvenih adresa u potpunosti riješen.

 

Raširenost IPv6 u 2024. godini

Google redovito prati podatke o tome koliko se korisnika spaja na njihove stranice koristeći IPv6 adresu:

 

Kao što je moguće očitati s grafa, broj korisnika koji se koristi IPv6 adresom raste iz dana u dan što je svakako pozitivno.

Pomoću iste stranice može se očitati i podatak da trenutno 4,93% korisnika iz Hrvatske pristupa Googleovim stranicama IPv6 adresom.

Mnogi operacijski sustavi već podržavaju IPv6, neki od značajnijih su: Windows, macOS i neke Linux distrbucije (npr. Fedora, Debian, RHEL …)

 

Izvori znanja:

https://www.howtogeek.com/901201/ipv4-vs-ipv6/

https://www.geeksforgeeks.org/what-is-ipv4/

https://www.google.com/intl/en/ipv6/statistics.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_Protocol

Komentiraj

Skip to content